maanantai 30. joulukuuta 2013

Karjalanpiirakat






















Piti tehdä piirakoita jo jouluksi, mutta en ehtinyt tai ainakaan saanut aikaiseksi. Innostus kuitenkin iski onneksi näin Uudenvuoden korvalla. Ystävältä olin jälleen saanut hyviä vinkkejä gluteenittomaan kuoritaikinaan ja lisäsin siihen vielä omankin ideani, koska tavoitteena oli mahdollisimman rukiinen maku ja koostumus ilman sitä ruista. Olen todella tyytyväinen lopputulokseen! Ohjeen jauhomäärät ovat hyvin viitteellisiä. Vaivasin kuoritaikinan käsin, jolloin tunsin hyvin, miten jäykkää siitä haluan saada. Riisipuuron voi keitellä oman ruokavalionsa mukaisesti maitoon, kauramaitoon, veteen tai vähän yhdistellen kuten minä. Keitin puuron veteen, mutta lisäsin lopuksi hiukan kermaa ja voita. Itse piirakoiden valmistuksesta löytyy hyviä ohjeita netistä helposti, joten sitä en tähän alkanut selostaa. Tässä lähinnä ideoita gluteenittomien piirakoiden raaka-aineisiin.


Kuoritaikina:
0,5 l vettä
3 tl psylliumia
1,5 tl ksantaania
1,5 dl pellavarouhetta (mielellään vastajauhettua)
n. 3-4 dl teffjauhoa (jytte-merkkistä)
n. 4 dl täysjyväriisijauhoa
0,5 tl ruususuolaa

Sekoita psyllium- ja ksantaanijauhe, sekä pellavarouhe veteen ja anna niiden vähän aikaa turvota. Lisää suola ja sen verran jauhoja, että taikina tuntuu sopivan kimmoisalta.


Riisipuuro:
2,4 l vettä
4 dl puuroriisiä
1 dl luomukermaa
100 g luomuvoita
2 tl ruususuolaa

Keitä puuro riisipussin ohjeen mukaan ja lisää loppuvaiheessa kerma ja voi.


Valmiit paistetut piirakat voitelin voi-vesi-seoksella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti